Menu

Визитка – некратката ѝ история

История на съвремемнната визитка

В днешно време всяка първа среща преминава с размяна на визитка. Вече никой не обръща голямо внимание на така задължителният и ежедневен бизнес аксесоар. Но това не е маловажен лист хартия, а начин на представяне с дълга и интересна еволюция. Вече над 4 века визитната картичка присъства сред обществото, нека разгледаме как и кога е възникнала.

17-ти век в Европа – визитка за визита

vizitki-ot-17-18-vek

Историята на визитките започва от 17-ти век в Европа, където те са били използвани, за да се обяви предстоящото пристигане на аристократи и видни личности в даден град или дом. Те са били оформени като карта за игра и се превърна в неизменна част от етикета на елита до средата на века. Визитките са били инкрустирани със злато и вълнуващи шрифтове. Постепенно с подобни визитки, макар и не толкова богато украсени, се снабдявали и хора от средната класа. В аристрократичните домове се появили специални подноси, в които посетителите на дома, да могат да пуснат своята визитка.
Развили са се професии за изработката на визитките – гравьори на карти, обособили се места за търговия с визитни картички.

аксесоари-за-визитки

 

 

18-ти век – визитка, въпрос на етикет

визитки-от-19-век

Между 18-ти и 19-ти век тези „социални карти“ са били вземани от всяка дама при първото ѝ посещение в един дом. Икономите са поднасяли подноса за карта при отварянето на вратата, и въпрос на етикет е било поставянето на визитка от страна на посетителя. След това тази карта е била предоставяна на дамата в домакинството, която я разглеждала и поканвала (или не) посетителя. В много отношения, този акт на етикета, е бил първото представяне на една персона.
Карти с прегънати краища са представяли лично персоната, а тези, които са сгънати в средата – цели фамилии. Понякога освен представянето си, те са служели и за уточняване на вида на посещението. При поводи с поднасяне на поздравления, на визитката са е било означавано с Р / Е, а за съболезнования – P / C.
Успоредно с визитките, отговарящи на етикета сред аристокрацията, се развили и такива, които са обслужвали чисто търговски цели (предимно във Великобритания). Те са се раздавали преди или след сключване на сделка или работно посещение и носели предимно информация за дейността. Първоначално са се изработвали от дървени заготовки с пресовани върху тях надписи, после посредством техниката „литография“.

19-ти век – визитка за индустрия и търговия

визитки-от-19-век-индустрия

По време на индустриалната революция, визитните картички са започнали да се поднасят във все по-неформални ситуации. Обмена на информация за контакт става от съществено значение, съответно приложението като представяне на вид дейност и персона се обединяват в съвременният вид на визитната картичка. Висшата класа, все още страдала от тяхното използване по неофициални поводи.

В днешни дни – визитка за всеки

Сегашният вид на визитната картичка, намира широко разпространене първо в САЩ .

3д-визитки

В настоящето голяма част от етикета по отношение на визитки е отпаднал, като се запазват някои правила:

  • визитките не се подават с лявата ръка, а само с дясна или и двете;
  • не трябва да има писано на ръка;
  • винаги трябва да се превеждат на езика на съответната страна, може и на гърба на картичката;
  • да са налични в необходимото количество и представени в най-добро състояние;
  • при поднасянето да се гледа в очите, човека за който е предназначена;
  • при приемането да се отдаде необходимото време за разглеждането ѝ – кратък оглед, без задължителен коментар.

3-измерни-визитки

В БГВИЗИТКА можете да поръчате визитка онлайн, като дизайнера сте вие – определяте модела и следвате инструкциите за попълване. Лесно и бързо получавате вашите визитки по куриер.

Share this Post!

About the Author : vizitkali

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Related post

Translate »
  TOP